گزارش کنگره جهانی استریلیزاسیون سوئیس:سازمان جهاني استريليزاسيون در سال 1999 بهعنوان انجمن اروپايي استريليزاسيون EFHSS تأسيس شد. مقر اصلي اين انجمن از زمان تأسيس در شهر لوزان کشور سوئيس است. اين انجمن در سال 2006 با تغيير ماهيت و توسعه ارتباط با ساير سازمانهاي بينالمللي تبديل به فدراسيون جهاني استريليزاسيون WFHSS شد.
اين فدراسيون با هدف گسترش و توسعه استريليزاسيون در بيمارستانها و مراکز درماني تشکيل شده و از هر کشور نمايندگاني در اين سازمان حضور دارد که مسئوليت آنها کمک به بوميسازي دانش استريليزاسيون در کشورهاي خود است. در حال حاضر سازمان جهاني استريليزاسيون در 74 کشور عضو فعال دارد و از کشورهاي توسعهنيافته تاکنون عضوي ندارد. اين سازمان کارگروههايي را تشکيل داده که بتواند به کشورهاي توسعهنيافته و يا درحالتوسعه هم کمک کند.
اين سازمان از زمان تأسيس، هرساله کنگرههايي را در کشورهاي مختلف با محوريت استريليزاسيون برگزار کرده و اين رويداد باعث تجميع و انتقال دانش توسط دانشگاهها و صنايع با يکديگر است. بودجه اصلي اين سازمان از محل برگزاري کنگرههاي بينالمللي و همينطور اسپانسري شرکتها است. شرکتهاي حوزه استريليزاسيون ميتوانند با پرداخت مبلغي لوگوي خود را در سايت سازمان به نمايش درآورند. البته اين سازمان توانايي اعتبارسنجي شرکتهاي اسپانسر خود را ندارد.
کنگره امسال در شهر ژنو از تاريخ 17 تا 20 نوامبر در محل سالن کنفرانس بينالمللي ژنو برگزار شد. هر ساله رسم بر اين است که در ابتدا مجمع علمي کنگره تشکيل جلسه داده و سپس برنامه براي ساير شرکتکنندگان آغاز شود. مجمع اصلي با حضور کشورهاي عضو در ساعت 2:15 رسميت يافت و هيأترئيسه نسبت به ارائه گزارش عملکرد دو سال گذشته اقدام کردند.
در ابتدا خزانهدار سازمان وضعيت اقتصادي سازمان را تشريح کرد و بودجههاي تخصيصي کميته اجرايي را اعلام کرد، سپس واحد آموزش نسبت به اقدامات و تأليفات انجامشده گزارشي را مطرح کرد و در نهايت عملکرد هيأترئيسه به رأي گذاشته شد.
نکته حائز اهميت کنگره امسال، حذف شدن سوبسيد ثبتنام براي کشورهاي در حال توسعه که در سال 2017 در کنگره آلمان در شهر بُن تصويب شده بود و در آن سال نماينده ايران از هيأترئيسه و مجمع عمومي درخواست کرد که براي کشورهايي که درآمد پايينتري دارند، مبلغ ثبتنام به طرز قابلقبولي کاهش پيدا کند تا اين کشورها هم بتوانند در کنگرهها شرکت کنند. اين طرح با رأي حداکثر تصويب شده بود و در کنگره مکزيک و همينطور کنگره هلند نيز براي کشورهاي در حال توسعه اجرا شد.
اما متأسفانه در کنگره ژنو، مجري کنگره اين تسهيلات را حذف کرد و نماينده ايران در زمينه علت حذف مصوبه سوال مطرح کرد. پاسخ هيأترئيسه اعضاي مجمع را قانع نکرد و هيأت رئيسه تعهد دادند در سالهاي آتي با توجه به اينکه بهجز ايران از ساير کشورهاي در حال توسعه عضوي در مجمع اصلي حضور ندارد، تسهيلات ويژهاي براي آنها درنظر بگيرند که متعاقبا توسط سايت سازمان اعلام ميشود. نکته مهم ديگر اين جلسه که ميتواند براي خوانندگان مفيد باشد اين است که اعضا با اکثريت آرا تصويب کردند که براي سه پروژه تحقيقاتي که از کشورها معرفي شود و نياز به حامي مالي داشته باشند، سازمان به اين طرحها کمک مالي بلاعوض داشته باشد و اين پروژه در صورت اثربخشي به شرکتهاي صنعتي معرفي شود. از همکاران ايراني درخواست دارم اگر طرح تحقيقاتي حوزه استريليزاسيون دارند و فکر ميکنند ميتواند در قالب بينالمللي مطرح شود با من به اشتراک بگذارند تا براي آن طرح از سازمان جهاني بودجه درخواست شود.
افتتاحيه مجمع اصلي در ساعت 16 با گرفتن عکس يادگاري پايان يافت. پس از آن افتتاحيه کنگره در سالن اصلي آغاز شد و مجريان نسبت به معرفي کنگره و مقالات و همينطور کشور سوئيس و شهر ژنو توضيحاتي را ارائه کردند.
مقالات ارائه شده
خبر جديد چي داريم؟ مقررات تجهيزات پزشکي (MDR) و استانداردسازي تنظيم قوانين
تازه چه خبر؟ اين عنوان در واقع سرفصل دو نشست اول بود. ريچارد بنکرافت(Richard Bancroft) از بريتانيا در مورد استانداردهاي هماهنگ در عصر مقررات دستگاههاي پزشکي اتحاديه اروپا (MDR) و بِرکزيت (Brexit طرح خروج از اتحاديه اروپا) صحبت کرد. با ملزومات قانوني جديد، استانداردها نه تنها براي عقب نيفتادن از جديدترين تکنولوژيها، بلکه براي همسويي با الزامات جديد مقررات دستگاههاي پزشکي اتحاديه اروپا (MDR) و آئين نامه تجهيزات آزمايشگاههاي تشخيصي پزشکي(IVDR) نياز به بازنگري دارند.
PCD و هنر تشخيص وضعيت
کريستين دنيس(Christine Denis)، رئيس فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، يک سخنراني علمي در مورد دستگاههاي تست اتوکلاو يا همان دستگاه چالش استريليزاسيون (PCDs) ارائه کرد که عمدتاً بر استريل تمرکز داشت. او بيان داشت که دستگاههاي چالش استرليزاسيون (پي سي دي) براي اطميناندهي به کاربران در نظر گرفته شدهاند تا آنها مطمئن شوند که اين فرآيند مطابق با الزامات فني، پيش رفته است، بنابراين محصول استريل شده را با کيفيت بالايي ارائه ميدهند. با اين همه، ارائه يک تعريف دقيقتر از PCD بسيار مفيد خواهد بود. يک کارگروه در فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، قرار است در آينده نزديک به اين موضوع بپردازد.
استريليزاسيون مايعات و آنچه در پشت آن نهان است
ليونل پينو(Lionel Pineau) به موضوع ضدعفونيکنندههاي سطح بالا (HLD) با مايع استريل پرداخت. او ابتدا طرح طبقهبندي اسپالدينگ (Spalding) را بررسي کرد، که به موجب آن تجهيزات پزشکي را با توجه به استريل کردن مجدد مورد نياز جهت استفاده دوباره ايمن در کاربرد مدنظر اختصاص ميدهند. او اين رويکرد را با استفاده از آندوسکوپهاي انعطافپذير دستگاه گوارش به عنوان نمونه توضيح داد. آيا استريل کردن (Sterilization) واقعاً آندوسکوپها را ايمنتر ميکند؟ اول از همه، اين امر بسيار حائز اهميت است که شستشو (Cleaning) به درستي انجام شده باشد و در هنگام ضدعفوني کردن تمام سطوح در دسترس باشند.
مزيت تميزکاري مقدماتي مضاعف چيست؟
در نشست دوم، Tiziano Balmelli از کشور سوئيس گزارشي در مورد استفاده از يک فرآيند جديد تميزکاري مقدماتي تجهيزات پزشکي با بيکربنات سديم(جوش شيرين) تحت فشار (دستگاه موسوم بهSafe Clean Box STK 103-113 از شرکت Bicarjet ايتاليا) ارائه داد. در حقيقت استريل کردن تجهيزات پزشکي با STK 103-113 دو برابر بيشتر طول کشيد. با اين وجود، نتايج حاصله بسيار بهتر بود: تجهيزات پزشکي کاملاً تميز و پاک بودند و حتي نشانههاي اوليه خوردگي يا زنگ زدگي با پالايش بيکربنات سديم از بين رفت.
تجهيزات پزشکي حاصل از چاپگرهاي سه بُعدي
ملاني آلبرت(Mélanie Albert) از ليون فرانسه، گزارشي در مورد راههاي توليد تجهيزات پزشکي با استفاده از پرينترهاي سه بُعدي ارائه داد. تکنيکهاي پرينت گوناگوني در بازار وجود دارند. نه تنها حوزههاي کاربرد ايمپلنتها يا پروتزها در حال شخصيسازي شدن هستند، بلکه همچنين مدلهاي آناتوميکي(کالبدشناسي) هم براي مراحل آمادگي قبل از جراحي در حال سفارشي شدن هستند. روي هم رفته، اين موارد ميتوانند زمان جراحي را کاهش دهند و ايمپلنتهاي اختصاصي باهم بهتر مطابقت پيدا ميکنند.
رفع حجم کاري فزاينده
ارائهي خانم Ingrid Jullian Desayes از شهر شامبري فرانسه معطوف به افزايش حجم کاري در فرآيند استريل کردن است. هدف نطق او ارائه راه حلهايي براي بهبود روند کاري و کيفيت استريل کردن بود. يک شرکت مشاورهاي شرايط را تحليل کرد و روشهاي «مديريت ناب»، به عبارت ديگر بهينهسازي استريل کردن و طرز عمل را اجرا و پيادهسازي کرد. اين سخنران اعلام کرد اين اقدامات باعث افزايش رضايتمندي کارکنان شده است.
مديريت مجموعههاي با ابزارهاي استيجاري
سيگورد و اندندريشه (Sigurd Vandendriessche)، رئيس بخش مرکزي استريليزاسيون يک گروه بيمارستاني بخش خصوصي در بلژيک، در مورد مديريت مجموعههاي قرضي و عاريه گزارشي را ايراد کرد. با همکاري يک توليدکننده تجهيزات پزشکي، يک «مديريت واحد استريل اجاره اي» مدرن پيادهسازي شده است. تأمينکننده شخص واسط مجموعههاي مواد و تجهيزات پزشکي را به موقع استريل ميکند و پس از استفاده شدن، آنها را دوباره تحويل ميگيرد. اين امر منتج به محاسن و مزايايي خواهد شد. به عنوان مثال، Vanendriessche موضوع قابليت پيگيري را به عنوان يک مزيت اصلي اين سيستم ميبيند.
براي سادهسازي فرآيند پيچيده مديريت ابزارهاي قرضي جراحي و ايمنتر کردن آنها، لورا دلاسوس(Laura Delassus) يک پلتفرم ديجيتال را در مرکز آموزشي درماني در شهر استراسبورگ فرانسه معرفي کرد. او نتايج اوليه را در ارائه خود گزارش داد. او گفت که اين نوع استريل کردن امري پرزحمت و سخت و مستعد خطا است. هدف از اين پروژه، بررسي و ارزيابي مزاياي يک پلت فرم ديجيتالي است. او افزود با وجود آنکه41 درصد از دستگاههاي پزشکي استريل شده در اين بررسي گنجانده نشدهاند، اما ديد کلي بهتري راجع به قرض گرفتن مواد و تجهيزات پزشکي پديد آمده است. جريان اطلاعات بين نقشآفرينان گوناگون اين عرصه و همچنين کل چرخهي ابزارهاي قرضي، به بهترين شکل بهينه شده است.
حمل و نقل و ذخيرهسازي – چه شرايطي ايدهآل است؟
Gerhard Kirmse از شهر توتلينگن (Tuttlingen) آلمان در ارائه خود به شرايط حمل و نقل ايدهآل بين واحد استريليزاسيون مركزي (CSSD) و بخش OR بيمارستانها پرداخت. در تمام دستورالعملها در سراسر جهان نياز به تميزکاري اوليه تجهيزات در همان محل استفاده آنها است. با اين وجود اما در واقعيت، نقل و انتقال دادن اين تجهيزات اغلب اوقات در يک وضعيت آلوده صورت ميگيرد. در مطالعات آزمايشگاهي صفحات استيل ضدزنگ و نمونههاي آزمايشي با جرم هاي آزمايشي مختلفي آلوده شدند، تا انديکاسيونهايي(شاخصهايي) از حداکثر زمان قابل قبول بين استفاده از تجهيزات و مواد و شروع استريل کردن مجدد آنها به دست آيد. براي مدت زمان انتظار طولانيتر، نتايج تميزکاري را ميتوان با شيوه ذخيرهسازي مرطوب بهبود بخشيد، اما هر ماده شيميايي که در حين نقل و انتقال استفاده شود ميتواند در استريل کردن متعاقب، اختلال ايجاد کند و بنابراين بايد حذف شود.
آيا محيط نگهداري مرطوب ابزارهاي جراحي قبل از استريل آنها، ميتواند کيفيت ابزار و امنيت بيمار را تحتتأثير قرار دهد.
کارين بوندگارد(Karin Bundgaard) از دانمارک نيز در مورد شرايط نگهداري پيش از استريل کردن مجدد و تأثير آن بر طول عمر ابزارها صحبت کرد. به اين منظور سرنگها و فورسپسهاي شستشوي آلودهاي که براي مدت طولانيتري ذخيرهسازي شده بودند، براي بررسي پروتئين باقيمانده در آنها، مورد بررسي قرار گرفتند. نصف نمونهها در محيط نيمه خشک و نيمي ديگر در محيط مرطوب نگهداري ميشدند. نتايج اين بررسي نشان داد که هيچ همبستگي بين محيط ذخيرهسازي و خوردگي وجود ندارد. بنابراين، بوندگارد در ادامه گفت که به نظر ميرسد تميزي و طول عمر اين ابزارها تحت تأثير استفاده و تعداد چرخههاي استريل کردن است، اما متأثر از شرايط ذخيرهسازي قبل از استريل شدن نيستند.
مطالعات استريليزاسيون پلاسما: پلاسما به عنوان ضدعفوني کننده
پلاسما سرعت عمل را با ايمني و اثربخشي ترکيب ميکند، به همين دليل است که استريليزاسيون پلاسما توجهات بسياري را به خود جلب کرده است. Joao Henrique Campos de Souza از برزيل منبع پلاسمايي را ارائه کرد که براي مطالعات استريل کردن در فشار عادي اتمسفر توسعه يافته است، که در آن پلاسما به تنهايي مسئول فرآيند استريل کردن است. اين محقق برزيلي از ميان مزاياي بيشمار پلاسماي پرفشار به مزايايي همچون سادگي روش کار، مصرف انرژي کم و سازگاري مواد اشاره کرد.
استريل کردن دوبارهي آندوسکوپهاي انعطافپذير بدون لوله پيشرونده در گوش و حلق و بيني همراه با اشعه UV
استفان الکساندر رودارت(Stefan Alexander Rudhart) از ماربورگ آلمان، ضدعفوني با اشعهي ماوراء بنفش آندوسکوپهاي انعطافپذير (FE) را بررسي کرد. با توجه به نتايج اين بررسي، تکنولوژي اشعه UV-C ، کاهش مؤثر آلودگي باکتريايي آندوسکوپهاي انعطافپذير را امکانپذير ميکند و ميتواند در عملکردهاي روزانه مفيد باشد. همچنين، اين روش نسبت به روشهاي استاندارد، مزاياي مالي و کاربردي قابل توجهي را براي ضدعفوني کردن آندوسکوپهاي انعطافپذير (FE) به همراه دارد.
تأثير جريان سيال بر ابزارهايي با بدنهي توخالي
دنيل رابرتسون(Daniel Robertson) از دانشگاه صنعتي دلفت در هلند، تضمين کيفيت تميزکاري ابزارهاي لولهاي شکل مجراها را مد نظر قرار داده بود. هدف او توسعه يک دستگاه تميزکننده ايمن و مقرون به صرفه براي بهبود استريل کردن در محيطهاي با منابع اندک بود. يک مطالعه مقدماتي ﭘﺎﻳﻠﻮت براي بررسي رابطه بين سرعت جريان و کسر جرمي حذف شده در زمانهاي مختلف خيساندن انجام گرفت تا در مورد تأثير جريان سيال هنگام تميز کردن ابزارهاي لومن (ابزارهايي با بدنهي توخالي) اطلاعات بيشتري حاصل شود. اين نتايج به عنوان شاخصي براي مطالعات بعدي استفاده خواهد شد که اثرات ديگر استريل کردن از جمله تأثير هندسي ابزار و عوامل تميزکاري را بررسي ميکنند.
کيفيت هوا در بخش مرکزي تأمين استريل (AEMP): در صورت بروز نتايج غيرمنتظره بايد چکار کرد؟
ميبايست کيفيت هوا در بخش تأمين استريل (AEMP) ملزومات مربوط به اتاقهاي تميز( کلين روم ) سازمان استاندارد جهاني ايزو (ISO) کلاس 8 سوئيس را برآورده کند. مارک دانگل(Marc Dangel) از دانشگاه علوم پزشکي بازل سوئيس در سخنراني خود گزارش داد که نتايج غيرمنتظرهاي در طي اندازهگيريهاي معمول ديده شدند. به عنوان مثال، در اتاقهاي داخلي با ذرات نسبتاً کم هوا و حتي در ساختمان جديد بيمارستان، تراکم زيادي از باکتريها ديده شد. اين نتايج نشان ميدهند حتي اگر ساير الزامات مربوط به کيفيت هوا محقق شوند بازهم محدوديتهاي باکتري تعيينشده توسط سازمان مسئول سوئيسي (swissmedic) قابل تخطي هستند. ضدعفوني UV-C يک اقدام خوب فوري و کوتاه مدت در نظر گرفته ميشود.
شيوه نامه سوئيس براي نقل و انتقال تجهيزات پزشکي آلوده يا استريل شده
مواردي که بايد در هنگام نقل و انتقال تجهيزات پزشکي آلوده و يا استريل شدهي چندبارمصرفي در نظر گرفت که توسط يک واحد استريل کردن خارجي يا داخلي قراردادي مجدداً استريل ميشوند، توسط دستورالعملي در سوئيس تنظيم شده است. نيکول بِرست(Nicole Berset) از انجمن عرضه و تأمين استريل سوئيس (SGSV) اين مقاله را ارائه کرد و آن را در وهلهي اول به عنوان پشتوانهاي براي سازمانها جهت اطمينان از حمل و نقل بدون ريسک آلوده کردن محيط يا تجهيزات پزشکي استريل ميبيند. ريسکهاي اصلي در طول حمل و نقل ناشي از استرس مکانيکي، نوسانات درجه حرارت، رطوبت و گرد و غبار است. با اين وجود، رويدادهاي طبيعي مانند بارش برف سنگين نيز مشمول اين دستورالعملها ميشوند.
انديکاتورهاي شيميايي براي تعيين دوز؟
برايان کِرک(Brian Kirk) از بريتانيا پرسيد که آيا ميتوان از انديکاتورهاي شيميايي به منظور استريل کردن با پراکسيد هيدروژن جهت تعيين دوز استريلکننده مورد استفاده براي مجموعهي ابزارها استفاده کرد؟ براي انديکاتورهاي بيولوژيکال پلاسما VH2O2، ناحيه زير منحني آشکارساز به عنوان دوز مناسب توسط سازنده تعريف ميشود. براي پرداختن به اين پرسش که آيا ميتوان از انديکاتورهاي شيميايي به عنوان «دزيمتر» (پرتوسنج) براي انديکاتورهاي بيولوژيکال پلاسما VH2O2 استفاده کرد يا خير، بعضي از انديکاتورهاي شيميايي براي تعيين عملکرد خود در معرض VH2O2 قرار گرفتند. به اين ترتيب، مجموعه گستردهاي از دادهها در قالب مختصات رنگي به عنوان تابعي از دوز آشکارساز به دست آمدند. تحليل رگرسيوني براي ايجاد رابطه بين تغيير رنگ و دوز آشکارساز استفاده شد.
تستBD (بووي ديک)يا تست PCD(تست خروج هوا و نفوذ بخار) ؟
فلوريان گالايس(Florian Gallais) از شهر روئن فرانسه مطرح کرد که چگونه ميتوان تضمين کرد بخار اشباع شده به تمام قسمتهاي تجهيزات پزشکي نفوذ ميکند؟ اغلب اوقات، بيمارستانها از تست PCD براي کنترل روزانه اين امر استفاده ميکنند. گالايس مطالعهاي ارائه کرد که PCDهاي گوناگوني را در بازار تحت بدترين شرايط آزمايشي بررسي کرد و محدوديتهاي تشخيصي آنها را با يک تست BD (بووي ديک) مقايسه کرد. گالين در نتيجهگيري خود بيان کرد که PCDهاي موجود در بازار حساسيت خوبي دارند و PCD درون محفظه نسبت به تست استاندارد BD حساستر است.
Matías Pilasi از شيلي در مورد آزمايش انديکاتور شيميايي (CI) با استفاده از 9 PCD گوناگون با طولهاي مختلف با قطر داخلي يک سان گزارشي ارائه داد. در بسياري از کشورها، انديکاتورهاي شيميايي (CI) و انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) براي ارزيابي پروسههاي استريل کردن استفاده ميشوند. طبق استانداردهاي ايزو 11140-1، انديکاتورهاي شيميايي کلاس 5 به گونهاي طراحي شدهاند که همتوان يا سرآمدتر از انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) باشند. با وجود اين، بعضي از توصيههاي ابلاغي اجازه نميدهند انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) با انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 جايگزين شوند. هدف از اين مطالعه اين بود که در عمل بررسي شود که آيا انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 قادر به تشخيص عيوب به همان اندازه هستند يا خير. اين نتايج نشان ميدهند که انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 حتي حساستر از انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) هستند و در نتيجه ممکن است جايگزين ايمن و مقرون به صرفهاي باشند.
قابليت رديابي با شناسايي از طريق فرکانس راديويي (RFID)
Hervé Ney از ژنو سوئيس در مورد تجربيات مربوط به استفاده از برچسبهاي RFID در ابزارها گزارشي ارائه داد. ژنو قبلاً چندين سال تجربه در زمينه رديابي از طريق کد ماتريس داده ليزري (DM) روي هر ابزاري را داشت. حالا قرار بود جنبههاي فني، عملکردي، سازماني و همچنين مالي يک راه حل مبتني بر RFID (شناسايي به وسيله فرکانس راديويي) بررسي شود. همچنين مقاومت اين تگها(برچسب) و نيز ارگونومي آنها (سازگاري با بدن)، زمان مطالعه و نظرات کاربران مورد بررسي قرار گرفت.
کارکنان بخش AEMP در مورد سرعت چشمگير اسکن شگفتزده بودند. با اين وجود، به گفته ني(Ney)، نگرانيهايي هم وجود داشت. اگر اختلال در فناوري اطلاعات (IT) مانع از خواندن برچسبها شود چه؟ اين سيستم نيز در مقابل ابزارهاي بسيار کوچک، محدوديتهاي خاص خود را دارد. خلاصه آنکه، ني(Ney)، در حال حاضر مزيت و برتري قاطعي از سيستم RFID را مشاهده نکرد.
دستگاههاي دئودنوسکوپ
(Duodenoscopes): ميزان آلودگي پس از استريل کردن مجدد
راس سگان(Ross Segan)، از المپوس ايالات متحده آمريکا، در مورد يک مطالعه چند مرکزي در مورد ميزان آلودگي دئودنوسکوپ پس از استريلکردن دوباره صحبت کرد. در سالهاي اخير گزارشات متعددي از شيوع عفونت مرتبط با دئودنوسکوپي ارائه شده است. سگان(Segan) الگوريتمهايي که براي آناليز علتهاي اساسي آن توسعه داده شده بودند را شرح داد. اين الگوريتمها براي موفقيت بسيارکليدي بودند. به طور کلي، بيش از 10 درصد از دئودنوسکوپهاي مورد بررسي، آلوده به ارگانيسمهايي بودند که به عنوان ارگانيسمهايي خطرناک طبقهبندي شدهاند. اکثراً به دليل استريلکردن ناکافي – عمدتاً به دليل انحراف از دستورالعملهاي استريل بودند.
ليونل پينو(Lionel Pineau) در ادامه سخنرانيها گزارشي از ميزان آلودگي در فرانسه را ارائه کرد. ميزان آلودگيها طي سالها به تدريج کاهش يافته است، اما حتي در سال 2021، بازهم 6 درصد بالاتر از سطح هشدار و 10 درصد بالاتر از سطح مراقبت(Action level) است. اين بدان معناست که 16 درصد آندوسکوپها ايمن نبودند. بنابراين هنوز هم نياز به بهترشدن آنها است.
عملکرد خوب سوئيس: مديريت کيفيت و ريسک
در آخرين روز کنگره، خانم نورما هرمان(Norma Hermann) از شهر برن کشور سوئيس، در مورد ملزومات روش خوب استريل کردن سوئيسي (GRP) صحبت کرد. او کارها و تکاليف Swissmedic، که نهاد معتبر سوئيسي مسئول نظارت بر استريل کردن تجهيزات پزشکي است را توضيح داد و پيشرفت و توسعه تاريخي روش خوب استريل کردن سوئيسي (GRP) را تشريح کرد. نسخه سوم اين روش با در نظر گرفتن قوانين در سطح اروپا در ماه دسامبر ارائه ميشود. خانم هرمان اشاره کرد که يک روش خوب استريل کردن جداگانه براي اعمال پزشکي و دندانپزشکي وجود دارد که با شرايط آنها سازگار است.
شناسايي ريسک در استريل کردن مجدد محصولات پزشکي(MPs)
هنگامي که صحبت از ايمني در ميان باشد، غالباً به حمل و نقل هوايي اشاره ميشود – اينکه چگونه ميتوان بحث ايمني را براي استريل کردن اجرايي کرد، اکنون در دست بررسي قرار گرفته است. Mélissa Giroux از کانادا در مورد يک رويکرد مناسب جهت شناسايي ريسک صحبت کرد. حوادثي که در آنها رويدادهاي نامطلوب در واحد محصولات پزشکي (AEMP) رخ داده است در 90 درصد موارد مربوط به مونتاژ يا بستهبندي دستگاه بود. اکنون پروژهاي براي تلاش جهت افزايش رعايت اصول با توجه به فرمهايي که بايد تکميل شوند و الزامات گزارشدهي در نظر گرفته شده است. درهمين راستا، مشاهداتي در خلال بستهبندي انجام شد. عوامل ارگونوميک به وضوح در بروز خطاها نقش دارند. زمان روزانه نيز قابل توجه است – بعد از ساعت 10 شب خطاهاي بيشتري رخ ميدهند.
اين رويکرد براي بهبود بخشيدن شامل بررسي دقيق، آموزش کارکنان اتاق عمل (OR) و بخش واحد محصولات پزشکي (AEMP)، نظرسنجي از افراد دخيل در اين امر و به روزرساني روند گزارشدهي (فرم AH-223) براي ايجاد ابزاري پويا جهت مقابله با حوادث است. گيروکس(Giroux) نتيجهگيري کرد که همه اين اقدامات پيشگيرانه در واقع يک فرهنگ ايمن بودن را ترويج ميکنند و بنابراين ميتواند بهبود مستمر استريل کردن را تضمين دهد.
تکنسينهاي تجهيزات پزشکي – راهي طولاني براي حرفهاي شدن
فردي کاوين(Frédy Cavin) با تشريح سيستم آموزشي سوئيس و توصيف راه طاقتفرساي حرفهاي شدن، ارائه خود را شروع کرد. نخست براي نمونه، بايد متقاعدسازي زيادي انجام ميشد تا مقامات مربوطه متوجه شوند که استريل کردن واقعاً به اندازهاي پيچيده است که به يک کار تخصصي جداگانه نياز دارد. اکنون يک برنامه آموزشي دو منظوره و شايستگي محور وجود دارد. کارمندان با سابقه در واحد محصولات پزشکي (AEMP) همچنين ميتوانند يک ديپلم مهارتي را دريافت کنند، مشروط بر اينکه بتوانند شايستگيهاي مربوطه را نشان دهند و گواهي آموزشي سطح 1 يا 2 و همچنين دستکم 3 سال تجربه کاري داشته باشند.
بهبود پروسه استريل کردن در مقياس جهاني
خانم کريستينا فست(Christina Fast) از کانادا در مورد بهبود پروسه استريل کردن به عنوان بخشي از اقدامات مبتکرانه در حوزه جراحي سخنراني کرد. او تجربيات خود را در کشورهاي با درآمد پايين ارائه کرد. يک ارزيابي و نظرسنجي از 14 کشور با درآمد کم، فهرست بلندبالايي از کمبودها را نشان داد – کمبود دانش، کمبود تجهيزات، فقدان ايمني و بهداشت شغلي. براي مثال، ابزارهايي که به اندازه کافي تميز نشدهاند و دستکاري همراه با بيدقتي در برخورد با مواد شيميايي خطرناک متداول هستند. با اين وجود، خانم فاست همچنين نشان داد که چه چيزي را ميتوان در يک زمان نسبتاً کوتاه به خصوص از طريق آموزش به دست آورد. با استفاده از مثالي از کشور کامبوج، او نشان داد که چگونه ميتوان از ابزارهاي ساده براي بهبود شرايط ميداني استفاده کرد و سپس با گسترش دانش حاصله بر ساير امکانات بهداشتي در اين حوزه تأثير گذاشت.
اختتاميه
هري اوسورن (Harry Oussoren) معاون فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، در نطق پاياني خود، بر اهميت روابط دوستانهي بينالمللي که در اين کنگرهها شکل ميگيرند، تأکيد داشت و بيان کرد اين دفعه نميشد پرچم WFHSS را مستقيماً به همکاران در هنگکنگ که ميزبان کنگره بعدي هستند تحويل داد – به دليل همهگيري کرونا آنها نتوانستند به ژنو سفر کنند. رئيس انجمن سوئيسي تأمين استريل (SGSV) هروه ني(Hervé Ney) نيز با اعلام زمان کنگره ملي بعدي در شهر بيل، کشور سوئيس، در تاريخ 22 تا 23 ژوئن سال 2022، و البته کنگره جهاني بعدي در هنگکنگ کنگره را به پايان رساند. تاريخ آن را به ياد داشته باشيد: 23تا 26 نوامبر سال 2022!
سازمان جهاني استريليزاسيون در سال 1999 بهعنوان انجمن اروپايي استريليزاسيون EFHSS تأسيس شد. مقر اصلي اين انجمن از زمان تأسيس در شهر لوزان کشور سوئيس است. اين انجمن در سال 2006 با تغيير ماهيت و توسعه ارتباط با ساير سازمانهاي بينالمللي تبديل به فدراسيون جهاني استريليزاسيون WFHSS شد.
اين فدراسيون با هدف گسترش و توسعه استريليزاسيون در بيمارستانها و مراکز درماني تشکيل شده و از هر کشور نمايندگاني در اين سازمان حضور دارد که مسئوليت آنها کمک به بوميسازي دانش استريليزاسيون در کشورهاي خود است. در حال حاضر سازمان جهاني استريليزاسيون در 74 کشور عضو فعال دارد و از کشورهاي توسعهنيافته تاکنون عضوي ندارد. اين سازمان کارگروههايي را تشکيل داده که بتواند به کشورهاي توسعهنيافته و يا درحالتوسعه هم کمک کند.
اين سازمان از زمان تأسيس، هرساله کنگرههايي را در کشورهاي مختلف با محوريت استريليزاسيون برگزار کرده و اين رويداد باعث تجميع و انتقال دانش توسط دانشگاهها و صنايع با يکديگر است. بودجه اصلي اين سازمان از محل برگزاري کنگرههاي بينالمللي و همينطور اسپانسري شرکتها است. شرکتهاي حوزه استريليزاسيون ميتوانند با پرداخت مبلغي لوگوي خود را در سايت سازمان به نمايش درآورند. البته اين سازمان توانايي اعتبارسنجي شرکتهاي اسپانسر خود را ندارد.
کنگره امسال در شهر ژنو از تاريخ 17 تا 20 نوامبر در محل سالن کنفرانس بينالمللي ژنو برگزار شد. هر ساله رسم بر اين است که در ابتدا مجمع علمي کنگره تشکيل جلسه داده و سپس برنامه براي ساير شرکتکنندگان آغاز شود. مجمع اصلي با حضور کشورهاي عضو در ساعت 2:15 رسميت يافت و هيأترئيسه نسبت به ارائه گزارش عملکرد دو سال گذشته اقدام کردند.
در ابتدا خزانهدار سازمان وضعيت اقتصادي سازمان را تشريح کرد و بودجههاي تخصيصي کميته اجرايي را اعلام کرد، سپس واحد آموزش نسبت به اقدامات و تأليفات انجامشده گزارشي را مطرح کرد و در نهايت عملکرد هيأترئيسه به رأي گذاشته شد.
نکته حائز اهميت کنگره امسال، حذف شدن سوبسيد ثبتنام براي کشورهاي در حال توسعه که در سال 2017 در کنگره آلمان در شهر بُن تصويب شده بود و در آن سال نماينده ايران از هيأترئيسه و مجمع عمومي درخواست کرد که براي کشورهايي که درآمد پايينتري دارند، مبلغ ثبتنام به طرز قابلقبولي کاهش پيدا کند تا اين کشورها هم بتوانند در کنگرهها شرکت کنند. اين طرح با رأي حداکثر تصويب شده بود و در کنگره مکزيک و همينطور کنگره هلند نيز براي کشورهاي در حال توسعه اجرا شد.
اما متأسفانه در کنگره ژنو، مجري کنگره اين تسهيلات را حذف کرد و نماينده ايران در زمينه علت حذف مصوبه سوال مطرح کرد. پاسخ هيأترئيسه اعضاي مجمع را قانع نکرد و هيأت رئيسه تعهد دادند در سالهاي آتي با توجه به اينکه بهجز ايران از ساير کشورهاي در حال توسعه عضوي در مجمع اصلي حضور ندارد، تسهيلات ويژهاي براي آنها درنظر بگيرند که متعاقبا توسط سايت سازمان اعلام ميشود. نکته مهم ديگر اين جلسه که ميتواند براي خوانندگان مفيد باشد اين است که اعضا با اکثريت آرا تصويب کردند که براي سه پروژه تحقيقاتي که از کشورها معرفي شود و نياز به حامي مالي داشته باشند، سازمان به اين طرحها کمک مالي بلاعوض داشته باشد و اين پروژه در صورت اثربخشي به شرکتهاي صنعتي معرفي شود. از همکاران ايراني درخواست دارم اگر طرح تحقيقاتي حوزه استريليزاسيون دارند و فکر ميکنند ميتواند در قالب بينالمللي مطرح شود با من به اشتراک بگذارند تا براي آن طرح از سازمان جهاني بودجه درخواست شود.
افتتاحيه مجمع اصلي در ساعت 16 با گرفتن عکس يادگاري پايان يافت. پس از آن افتتاحيه کنگره در سالن اصلي آغاز شد و مجريان نسبت به معرفي کنگره و مقالات و همينطور کشور سوئيس و شهر ژنو توضيحاتي را ارائه کردند.
مقالات ارائه شده
خبر جديد چي داريم؟ مقررات تجهيزات پزشکي (MDR) و استانداردسازي تنظيم قوانين
تازه چه خبر؟ اين عنوان در واقع سرفصل دو نشست اول بود. ريچارد بنکرافت(Richard Bancroft) از بريتانيا در مورد استانداردهاي هماهنگ در عصر مقررات دستگاههاي پزشکي اتحاديه اروپا (MDR) و بِرکزيت (Brexit طرح خروج از اتحاديه اروپا) صحبت کرد. با ملزومات قانوني جديد، استانداردها نه تنها براي عقب نيفتادن از جديدترين تکنولوژيها، بلکه براي همسويي با الزامات جديد مقررات دستگاههاي پزشکي اتحاديه اروپا (MDR) و آئين نامه تجهيزات آزمايشگاههاي تشخيصي پزشکي(IVDR) نياز به بازنگري دارند.
PCD و هنر تشخيص وضعيت
کريستين دنيس(Christine Denis)، رئيس فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، يک سخنراني علمي در مورد دستگاههاي تست اتوکلاو يا همان دستگاه چالش استريليزاسيون (PCDs) ارائه کرد که عمدتاً بر استريل تمرکز داشت. او بيان داشت که دستگاههاي چالش استرليزاسيون (پي سي دي) براي اطميناندهي به کاربران در نظر گرفته شدهاند تا آنها مطمئن شوند که اين فرآيند مطابق با الزامات فني، پيش رفته است، بنابراين محصول استريل شده را با کيفيت بالايي ارائه ميدهند. با اين همه، ارائه يک تعريف دقيقتر از PCD بسيار مفيد خواهد بود. يک کارگروه در فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، قرار است در آينده نزديک به اين موضوع بپردازد.
استريليزاسيون مايعات و آنچه در پشت آن نهان است
ليونل پينو(Lionel Pineau) به موضوع ضدعفونيکنندههاي سطح بالا (HLD) با مايع استريل پرداخت. او ابتدا طرح طبقهبندي اسپالدينگ (Spalding) را بررسي کرد، که به موجب آن تجهيزات پزشکي را با توجه به استريل کردن مجدد مورد نياز جهت استفاده دوباره ايمن در کاربرد مدنظر اختصاص ميدهند. او اين رويکرد را با استفاده از آندوسکوپهاي انعطافپذير دستگاه گوارش به عنوان نمونه توضيح داد. آيا استريل کردن (Sterilization) واقعاً آندوسکوپها را ايمنتر ميکند؟ اول از همه، اين امر بسيار حائز اهميت است که شستشو (Cleaning) به درستي انجام شده باشد و در هنگام ضدعفوني کردن تمام سطوح در دسترس باشند.
مزيت تميزکاري مقدماتي مضاعف چيست؟
در نشست دوم، Tiziano Balmelli از کشور سوئيس گزارشي در مورد استفاده از يک فرآيند جديد تميزکاري مقدماتي تجهيزات پزشکي با بيکربنات سديم(جوش شيرين) تحت فشار (دستگاه موسوم بهSafe Clean Box STK 103-113 از شرکت Bicarjet ايتاليا) ارائه داد. در حقيقت استريل کردن تجهيزات پزشکي با STK 103-113 دو برابر بيشتر طول کشيد. با اين وجود، نتايج حاصله بسيار بهتر بود: تجهيزات پزشکي کاملاً تميز و پاک بودند و حتي نشانههاي اوليه خوردگي يا زنگ زدگي با پالايش بيکربنات سديم از بين رفت.
تجهيزات پزشکي حاصل از چاپگرهاي سه بُعدي
ملاني آلبرت(Mélanie Albert) از ليون فرانسه، گزارشي در مورد راههاي توليد تجهيزات پزشکي با استفاده از پرينترهاي سه بُعدي ارائه داد. تکنيکهاي پرينت گوناگوني در بازار وجود دارند. نه تنها حوزههاي کاربرد ايمپلنتها يا پروتزها در حال شخصيسازي شدن هستند، بلکه همچنين مدلهاي آناتوميکي(کالبدشناسي) هم براي مراحل آمادگي قبل از جراحي در حال سفارشي شدن هستند. روي هم رفته، اين موارد ميتوانند زمان جراحي را کاهش دهند و ايمپلنتهاي اختصاصي باهم بهتر مطابقت پيدا ميکنند.
رفع حجم کاري فزاينده
ارائهي خانم Ingrid Jullian Desayes از شهر شامبري فرانسه معطوف به افزايش حجم کاري در فرآيند استريل کردن است. هدف نطق او ارائه راه حلهايي براي بهبود روند کاري و کيفيت استريل کردن بود. يک شرکت مشاورهاي شرايط را تحليل کرد و روشهاي «مديريت ناب»، به عبارت ديگر بهينهسازي استريل کردن و طرز عمل را اجرا و پيادهسازي کرد. اين سخنران اعلام کرد اين اقدامات باعث افزايش رضايتمندي کارکنان شده است.
مديريت مجموعههاي با ابزارهاي استيجاري
سيگورد و اندندريشه (Sigurd Vandendriessche)، رئيس بخش مرکزي استريليزاسيون يک گروه بيمارستاني بخش خصوصي در بلژيک، در مورد مديريت مجموعههاي قرضي و عاريه گزارشي را ايراد کرد. با همکاري يک توليدکننده تجهيزات پزشکي، يک «مديريت واحد استريل اجاره اي» مدرن پيادهسازي شده است. تأمينکننده شخص واسط مجموعههاي مواد و تجهيزات پزشکي را به موقع استريل ميکند و پس از استفاده شدن، آنها را دوباره تحويل ميگيرد. اين امر منتج به محاسن و مزايايي خواهد شد. به عنوان مثال، Vanendriessche موضوع قابليت پيگيري را به عنوان يک مزيت اصلي اين سيستم ميبيند.
براي سادهسازي فرآيند پيچيده مديريت ابزارهاي قرضي جراحي و ايمنتر کردن آنها، لورا دلاسوس(Laura Delassus) يک پلتفرم ديجيتال را در مرکز آموزشي درماني در شهر استراسبورگ فرانسه معرفي کرد. او نتايج اوليه را در ارائه خود گزارش داد. او گفت که اين نوع استريل کردن امري پرزحمت و سخت و مستعد خطا است. هدف از اين پروژه، بررسي و ارزيابي مزاياي يک پلت فرم ديجيتالي است. او افزود با وجود آنکه41 درصد از دستگاههاي پزشکي استريل شده در اين بررسي گنجانده نشدهاند، اما ديد کلي بهتري راجع به قرض گرفتن مواد و تجهيزات پزشکي پديد آمده است. جريان اطلاعات بين نقشآفرينان گوناگون اين عرصه و همچنين کل چرخهي ابزارهاي قرضي، به بهترين شکل بهينه شده است.
حمل و نقل و ذخيرهسازي – چه شرايطي ايدهآل است؟
Gerhard Kirmse از شهر توتلينگن (Tuttlingen) آلمان در ارائه خود به شرايط حمل و نقل ايدهآل بين واحد استريليزاسيون مركزي (CSSD) و بخش OR بيمارستانها پرداخت. در تمام دستورالعملها در سراسر جهان نياز به تميزکاري اوليه تجهيزات در همان محل استفاده آنها است. با اين وجود اما در واقعيت، نقل و انتقال دادن اين تجهيزات اغلب اوقات در يک وضعيت آلوده صورت ميگيرد. در مطالعات آزمايشگاهي صفحات استيل ضدزنگ و نمونههاي آزمايشي با جرم هاي آزمايشي مختلفي آلوده شدند، تا انديکاسيونهايي(شاخصهايي) از حداکثر زمان قابل قبول بين استفاده از تجهيزات و مواد و شروع استريل کردن مجدد آنها به دست آيد. براي مدت زمان انتظار طولانيتر، نتايج تميزکاري را ميتوان با شيوه ذخيرهسازي مرطوب بهبود بخشيد، اما هر ماده شيميايي که در حين نقل و انتقال استفاده شود ميتواند در استريل کردن متعاقب، اختلال ايجاد کند و بنابراين بايد حذف شود.
آيا محيط نگهداري مرطوب ابزارهاي جراحي قبل از استريل آنها، ميتواند کيفيت ابزار و امنيت بيمار را تحتتأثير قرار دهد.
کارين بوندگارد(Karin Bundgaard) از دانمارک نيز در مورد شرايط نگهداري پيش از استريل کردن مجدد و تأثير آن بر طول عمر ابزارها صحبت کرد. به اين منظور سرنگها و فورسپسهاي شستشوي آلودهاي که براي مدت طولانيتري ذخيرهسازي شده بودند، براي بررسي پروتئين باقيمانده در آنها، مورد بررسي قرار گرفتند. نصف نمونهها در محيط نيمه خشک و نيمي ديگر در محيط مرطوب نگهداري ميشدند. نتايج اين بررسي نشان داد که هيچ همبستگي بين محيط ذخيرهسازي و خوردگي وجود ندارد. بنابراين، بوندگارد در ادامه گفت که به نظر ميرسد تميزي و طول عمر اين ابزارها تحت تأثير استفاده و تعداد چرخههاي استريل کردن است، اما متأثر از شرايط ذخيرهسازي قبل از استريل شدن نيستند.
مطالعات استريليزاسيون پلاسما: پلاسما به عنوان ضدعفوني کننده
پلاسما سرعت عمل را با ايمني و اثربخشي ترکيب ميکند، به همين دليل است که استريليزاسيون پلاسما توجهات بسياري را به خود جلب کرده است. Joao Henrique Campos de Souza از برزيل منبع پلاسمايي را ارائه کرد که براي مطالعات استريل کردن در فشار عادي اتمسفر توسعه يافته است، که در آن پلاسما به تنهايي مسئول فرآيند استريل کردن است. اين محقق برزيلي از ميان مزاياي بيشمار پلاسماي پرفشار به مزايايي همچون سادگي روش کار، مصرف انرژي کم و سازگاري مواد اشاره کرد.
استريل کردن دوبارهي آندوسکوپهاي انعطافپذير بدون لوله پيشرونده در گوش و حلق و بيني همراه با اشعه UV
استفان الکساندر رودارت(Stefan Alexander Rudhart) از ماربورگ آلمان، ضدعفوني با اشعهي ماوراء بنفش آندوسکوپهاي انعطافپذير (FE) را بررسي کرد. با توجه به نتايج اين بررسي، تکنولوژي اشعه UV-C ، کاهش مؤثر آلودگي باکتريايي آندوسکوپهاي انعطافپذير را امکانپذير ميکند و ميتواند در عملکردهاي روزانه مفيد باشد. همچنين، اين روش نسبت به روشهاي استاندارد، مزاياي مالي و کاربردي قابل توجهي را براي ضدعفوني کردن آندوسکوپهاي انعطافپذير (FE) به همراه دارد.
تأثير جريان سيال بر ابزارهايي با بدنهي توخالي
دنيل رابرتسون(Daniel Robertson) از دانشگاه صنعتي دلفت در هلند، تضمين کيفيت تميزکاري ابزارهاي لولهاي شکل مجراها را مد نظر قرار داده بود. هدف او توسعه يک دستگاه تميزکننده ايمن و مقرون به صرفه براي بهبود استريل کردن در محيطهاي با منابع اندک بود. يک مطالعه مقدماتي ﭘﺎﻳﻠﻮت براي بررسي رابطه بين سرعت جريان و کسر جرمي حذف شده در زمانهاي مختلف خيساندن انجام گرفت تا در مورد تأثير جريان سيال هنگام تميز کردن ابزارهاي لومن (ابزارهايي با بدنهي توخالي) اطلاعات بيشتري حاصل شود. اين نتايج به عنوان شاخصي براي مطالعات بعدي استفاده خواهد شد که اثرات ديگر استريل کردن از جمله تأثير هندسي ابزار و عوامل تميزکاري را بررسي ميکنند.
کيفيت هوا در بخش مرکزي تأمين استريل (AEMP): در صورت بروز نتايج غيرمنتظره بايد چکار کرد؟
ميبايست کيفيت هوا در بخش تأمين استريل (AEMP) ملزومات مربوط به اتاقهاي تميز( کلين روم ) سازمان استاندارد جهاني ايزو (ISO) کلاس 8 سوئيس را برآورده کند. مارک دانگل(Marc Dangel) از دانشگاه علوم پزشکي بازل سوئيس در سخنراني خود گزارش داد که نتايج غيرمنتظرهاي در طي اندازهگيريهاي معمول ديده شدند. به عنوان مثال، در اتاقهاي داخلي با ذرات نسبتاً کم هوا و حتي در ساختمان جديد بيمارستان، تراکم زيادي از باکتريها ديده شد. اين نتايج نشان ميدهند حتي اگر ساير الزامات مربوط به کيفيت هوا محقق شوند بازهم محدوديتهاي باکتري تعيينشده توسط سازمان مسئول سوئيسي (swissmedic) قابل تخطي هستند. ضدعفوني UV-C يک اقدام خوب فوري و کوتاه مدت در نظر گرفته ميشود.
شيوه نامه سوئيس براي نقل و انتقال تجهيزات پزشکي آلوده يا استريل شده
مواردي که بايد در هنگام نقل و انتقال تجهيزات پزشکي آلوده و يا استريل شدهي چندبارمصرفي در نظر گرفت که توسط يک واحد استريل کردن خارجي يا داخلي قراردادي مجدداً استريل ميشوند، توسط دستورالعملي در سوئيس تنظيم شده است. نيکول بِرست(Nicole Berset) از انجمن عرضه و تأمين استريل سوئيس (SGSV) اين مقاله را ارائه کرد و آن را در وهلهي اول به عنوان پشتوانهاي براي سازمانها جهت اطمينان از حمل و نقل بدون ريسک آلوده کردن محيط يا تجهيزات پزشکي استريل ميبيند. ريسکهاي اصلي در طول حمل و نقل ناشي از استرس مکانيکي، نوسانات درجه حرارت، رطوبت و گرد و غبار است. با اين وجود، رويدادهاي طبيعي مانند بارش برف سنگين نيز مشمول اين دستورالعملها ميشوند.
انديکاتورهاي شيميايي براي تعيين دوز؟
برايان کِرک(Brian Kirk) از بريتانيا پرسيد که آيا ميتوان از انديکاتورهاي شيميايي به منظور استريل کردن با پراکسيد هيدروژن جهت تعيين دوز استريلکننده مورد استفاده براي مجموعهي ابزارها استفاده کرد؟ براي انديکاتورهاي بيولوژيکال پلاسما VH2O2، ناحيه زير منحني آشکارساز به عنوان دوز مناسب توسط سازنده تعريف ميشود. براي پرداختن به اين پرسش که آيا ميتوان از انديکاتورهاي شيميايي به عنوان «دزيمتر» (پرتوسنج) براي انديکاتورهاي بيولوژيکال پلاسما VH2O2 استفاده کرد يا خير، بعضي از انديکاتورهاي شيميايي براي تعيين عملکرد خود در معرض VH2O2 قرار گرفتند. به اين ترتيب، مجموعه گستردهاي از دادهها در قالب مختصات رنگي به عنوان تابعي از دوز آشکارساز به دست آمدند. تحليل رگرسيوني براي ايجاد رابطه بين تغيير رنگ و دوز آشکارساز استفاده شد.
تستBD (بووي ديک)يا تست PCD(تست خروج هوا و نفوذ بخار) ؟
فلوريان گالايس(Florian Gallais) از شهر روئن فرانسه مطرح کرد که چگونه ميتوان تضمين کرد بخار اشباع شده به تمام قسمتهاي تجهيزات پزشکي نفوذ ميکند؟ اغلب اوقات، بيمارستانها از تست PCD براي کنترل روزانه اين امر استفاده ميکنند. گالايس مطالعهاي ارائه کرد که PCDهاي گوناگوني را در بازار تحت بدترين شرايط آزمايشي بررسي کرد و محدوديتهاي تشخيصي آنها را با يک تست BD (بووي ديک) مقايسه کرد. گالين در نتيجهگيري خود بيان کرد که PCDهاي موجود در بازار حساسيت خوبي دارند و PCD درون محفظه نسبت به تست استاندارد BD حساستر است.
Matías Pilasi از شيلي در مورد آزمايش انديکاتور شيميايي (CI) با استفاده از 9 PCD گوناگون با طولهاي مختلف با قطر داخلي يک سان گزارشي ارائه داد. در بسياري از کشورها، انديکاتورهاي شيميايي (CI) و انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) براي ارزيابي پروسههاي استريل کردن استفاده ميشوند. طبق استانداردهاي ايزو 11140-1، انديکاتورهاي شيميايي کلاس 5 به گونهاي طراحي شدهاند که همتوان يا سرآمدتر از انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) باشند. با وجود اين، بعضي از توصيههاي ابلاغي اجازه نميدهند انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) با انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 جايگزين شوند. هدف از اين مطالعه اين بود که در عمل بررسي شود که آيا انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 قادر به تشخيص عيوب به همان اندازه هستند يا خير. اين نتايج نشان ميدهند که انديکاتورهاي شيميايي (CI) کلاس 5 حتي حساستر از انديکاتورهاي بيولوژيکي (BI) هستند و در نتيجه ممکن است جايگزين ايمن و مقرون به صرفهاي باشند.
قابليت رديابي با شناسايي از طريق فرکانس راديويي (RFID)
Hervé Ney از ژنو سوئيس در مورد تجربيات مربوط به استفاده از برچسبهاي RFID در ابزارها گزارشي ارائه داد. ژنو قبلاً چندين سال تجربه در زمينه رديابي از طريق کد ماتريس داده ليزري (DM) روي هر ابزاري را داشت. حالا قرار بود جنبههاي فني، عملکردي، سازماني و همچنين مالي يک راه حل مبتني بر RFID (شناسايي به وسيله فرکانس راديويي) بررسي شود. همچنين مقاومت اين تگها(برچسب) و نيز ارگونومي آنها (سازگاري با بدن)، زمان مطالعه و نظرات کاربران مورد بررسي قرار گرفت.
کارکنان بخش AEMP در مورد سرعت چشمگير اسکن شگفتزده بودند. با اين وجود، به گفته ني(Ney)، نگرانيهايي هم وجود داشت. اگر اختلال در فناوري اطلاعات (IT) مانع از خواندن برچسبها شود چه؟ اين سيستم نيز در مقابل ابزارهاي بسيار کوچک، محدوديتهاي خاص خود را دارد. خلاصه آنکه، ني(Ney)، در حال حاضر مزيت و برتري قاطعي از سيستم RFID را مشاهده نکرد.
دستگاههاي دئودنوسکوپ
(Duodenoscopes): ميزان آلودگي پس از استريل کردن مجدد
راس سگان(Ross Segan)، از المپوس ايالات متحده آمريکا، در مورد يک مطالعه چند مرکزي در مورد ميزان آلودگي دئودنوسکوپ پس از استريلکردن دوباره صحبت کرد. در سالهاي اخير گزارشات متعددي از شيوع عفونت مرتبط با دئودنوسکوپي ارائه شده است. سگان(Segan) الگوريتمهايي که براي آناليز علتهاي اساسي آن توسعه داده شده بودند را شرح داد. اين الگوريتمها براي موفقيت بسيارکليدي بودند. به طور کلي، بيش از 10 درصد از دئودنوسکوپهاي مورد بررسي، آلوده به ارگانيسمهايي بودند که به عنوان ارگانيسمهايي خطرناک طبقهبندي شدهاند. اکثراً به دليل استريلکردن ناکافي – عمدتاً به دليل انحراف از دستورالعملهاي استريل بودند.
ليونل پينو(Lionel Pineau) در ادامه سخنرانيها گزارشي از ميزان آلودگي در فرانسه را ارائه کرد. ميزان آلودگيها طي سالها به تدريج کاهش يافته است، اما حتي در سال 2021، بازهم 6 درصد بالاتر از سطح هشدار و 10 درصد بالاتر از سطح مراقبت(Action level) است. اين بدان معناست که 16 درصد آندوسکوپها ايمن نبودند. بنابراين هنوز هم نياز به بهترشدن آنها است.
عملکرد خوب سوئيس: مديريت کيفيت و ريسک
در آخرين روز کنگره، خانم نورما هرمان(Norma Hermann) از شهر برن کشور سوئيس، در مورد ملزومات روش خوب استريل کردن سوئيسي (GRP) صحبت کرد. او کارها و تکاليف Swissmedic، که نهاد معتبر سوئيسي مسئول نظارت بر استريل کردن تجهيزات پزشکي است را توضيح داد و پيشرفت و توسعه تاريخي روش خوب استريل کردن سوئيسي (GRP) را تشريح کرد. نسخه سوم اين روش با در نظر گرفتن قوانين در سطح اروپا در ماه دسامبر ارائه ميشود. خانم هرمان اشاره کرد که يک روش خوب استريل کردن جداگانه براي اعمال پزشکي و دندانپزشکي وجود دارد که با شرايط آنها سازگار است.
شناسايي ريسک در استريل کردن مجدد محصولات پزشکي(MPs)
هنگامي که صحبت از ايمني در ميان باشد، غالباً به حمل و نقل هوايي اشاره ميشود – اينکه چگونه ميتوان بحث ايمني را براي استريل کردن اجرايي کرد، اکنون در دست بررسي قرار گرفته است. Mélissa Giroux از کانادا در مورد يک رويکرد مناسب جهت شناسايي ريسک صحبت کرد. حوادثي که در آنها رويدادهاي نامطلوب در واحد محصولات پزشکي (AEMP) رخ داده است در 90 درصد موارد مربوط به مونتاژ يا بستهبندي دستگاه بود. اکنون پروژهاي براي تلاش جهت افزايش رعايت اصول با توجه به فرمهايي که بايد تکميل شوند و الزامات گزارشدهي در نظر گرفته شده است. درهمين راستا، مشاهداتي در خلال بستهبندي انجام شد. عوامل ارگونوميک به وضوح در بروز خطاها نقش دارند. زمان روزانه نيز قابل توجه است – بعد از ساعت 10 شب خطاهاي بيشتري رخ ميدهند.
اين رويکرد براي بهبود بخشيدن شامل بررسي دقيق، آموزش کارکنان اتاق عمل (OR) و بخش واحد محصولات پزشکي (AEMP)، نظرسنجي از افراد دخيل در اين امر و به روزرساني روند گزارشدهي (فرم AH-223) براي ايجاد ابزاري پويا جهت مقابله با حوادث است. گيروکس(Giroux) نتيجهگيري کرد که همه اين اقدامات پيشگيرانه در واقع يک فرهنگ ايمن بودن را ترويج ميکنند و بنابراين ميتواند بهبود مستمر استريل کردن را تضمين دهد.
تکنسينهاي تجهيزات پزشکي – راهي طولاني براي حرفهاي شدن
فردي کاوين(Frédy Cavin) با تشريح سيستم آموزشي سوئيس و توصيف راه طاقتفرساي حرفهاي شدن، ارائه خود را شروع کرد. نخست براي نمونه، بايد متقاعدسازي زيادي انجام ميشد تا مقامات مربوطه متوجه شوند که استريل کردن واقعاً به اندازهاي پيچيده است که به يک کار تخصصي جداگانه نياز دارد. اکنون يک برنامه آموزشي دو منظوره و شايستگي محور وجود دارد. کارمندان با سابقه در واحد محصولات پزشکي (AEMP) همچنين ميتوانند يک ديپلم مهارتي را دريافت کنند، مشروط بر اينکه بتوانند شايستگيهاي مربوطه را نشان دهند و گواهي آموزشي سطح 1 يا 2 و همچنين دستکم 3 سال تجربه کاري داشته باشند.
بهبود پروسه استريل کردن در مقياس جهاني
خانم کريستينا فست(Christina Fast) از کانادا در مورد بهبود پروسه استريل کردن به عنوان بخشي از اقدامات مبتکرانه در حوزه جراحي سخنراني کرد. او تجربيات خود را در کشورهاي با درآمد پايين ارائه کرد. يک ارزيابي و نظرسنجي از 14 کشور با درآمد کم، فهرست بلندبالايي از کمبودها را نشان داد – کمبود دانش، کمبود تجهيزات، فقدان ايمني و بهداشت شغلي. براي مثال، ابزارهايي که به اندازه کافي تميز نشدهاند و دستکاري همراه با بيدقتي در برخورد با مواد شيميايي خطرناک متداول هستند. با اين وجود، خانم فاست همچنين نشان داد که چه چيزي را ميتوان در يک زمان نسبتاً کوتاه به خصوص از طريق آموزش به دست آورد. با استفاده از مثالي از کشور کامبوج، او نشان داد که چگونه ميتوان از ابزارهاي ساده براي بهبود شرايط ميداني استفاده کرد و سپس با گسترش دانش حاصله بر ساير امکانات بهداشتي در اين حوزه تأثير گذاشت.
اختتاميه
هري اوسورن (Harry Oussoren) معاون فدراسيون جهاني علوم استريليزاسيون بيمارستاني (WFHSS)، در نطق پاياني خود، بر اهميت روابط دوستانهي بينالمللي که در اين کنگرهها شکل ميگيرند، تأکيد داشت و بيان کرد اين دفعه نميشد پرچم WFHSS را مستقيماً به همکاران در هنگکنگ که ميزبان کنگره بعدي هستند تحويل داد – به دليل همهگيري کرونا آنها نتوانستند به ژنو سفر کنند. رئيس انجمن سوئيسي تأمين استريل (SGSV) هروه ني(Hervé Ney) نيز با اعلام زمان کنگره ملي بعدي در شهر بيل، کشور سوئيس، در تاريخ 22 تا 23 ژوئن سال 2022، و البته کنگره جهاني بعدي در هنگکنگ کنگره را به پايان رساند. تاريخ آن را به ياد داشته باشيد: 23تا 26 نوامبر سال 2022!